Třešňový páj

Tak tady je odkaz na originál
A teď rychle moje komentáře a úprava:
Jak vychází z receptuL
Na klasickou koláčovou formu (cca 24cm) si připravte:
  • 300g hladké mouky
  • špetku soli
  • 65g krystalového cukru
  • 240g změklého másla
  • 70ml vody

  • 1000g třešní
  • 35g kukuřičného škrobu
  • 65g moučkového cukru
  • špetku soli
V míse smíchejte suché ingredience, tzn. hladkou mouku, sůl a cukr krystal. K této směsi nakrájejte na menší kousky máslo a nechte ho změknout dříve než se pustíte do dalšího zpracovávání těsta. Změklé máslo tedy utřete spolu s moučnou směsí. Vznikne Vám hmota drobivé konzistence, do které vlijte vlažnou vodu a vytvořte hladké těsto. Možná se Vám bude zdát příliš lepivé a budete mít nutkání přisypat více mouky, ale nedělejte to. Čím méně mouky v korpusu bude, tím bude koláč křehčí. Těsto rozdělte na dvě poloviny, ty zabalte do potravinových fólií a dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
Mezitím si omyjte a vypeckujte třešně. K vypeckovaným třešním přidejte moučkový cukr, špetku soli a škrob. Vše důkladně promíchejte a nechte pár minut odpočinout.
Polovinu odleželého těsta si na pomoučeném vále vyválejte na tenký plát. Opatrně ho na válečku přeneste do koláčové formy, prsty ho poupravte a zvedněte okraje. Poud se Vám cestou protrhne, nic se nědeje, prostě ho překryjte dalším kouskem těsta. 🙂 Na spodní vrstvu těsta vysypte třešně (doporučuji předem slít případnou šťávu, kterou třešně pustily, koláč by zbytečně promáčela) a vše zakryjte druhým vyváleným plátem těsta.
Ozdobení koláče už je na Vás. 🙂 Můžete ho rádýlkem na několika místech naříznout, vykrajovátkem vykrájet různé tvary, do okrajů zaplést copánky ze zbytků těsta, a podobně. Klidně také můžete koláč pokrýt mřížkou místo celé vrstvy těsta.
Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct.
Prvních 15 minut pečte koláč při 210°C, poté teplotu v troubě snižte na 175°C a dopékejte dalších 45 minut. Pokud se Vám bude zdát, že se povrch koláče příliš připéká, můžete formu zakrýt alobalem.
Tipy:
  • Určitě jedině máslo.
  • Místo třešní lze použít i jiné ovoce, jen nezapomeňte zase na cukr a bramborový škrob
  • Výborně se budou hodit třreba i švestky nebo jablíčka či dokonce hrušky. Množství ovoce se nebraňte.
  • Už se mi párkrát stalo, že mi těsto moc nevyšlo a opravdu se válí docela těžko, takže se toho nebojte, pokud vám nevyjde zakrýt celý vrch, je to úplně v pořádku a těsto je opravdu senzační, rozplývá se na jazyku.
  • S cukrováním opatrně, pokud budete mít ovoce méně cukernaté přidejte si podle libosti, ale já moc extra nesladím, nicméně taky by i nechutnalo, kdyby to bylo jenom kyselé.
  • A alobal určitě použijtge, je to úplně normální a v pořádku, zatím se u receptu taky nacházím a vy si určitě brzy najdete svou vychytávku.

Napsat komentář