Máslové sušenky

Inspirace od Verunky, originál recept najdete zde.
NGREDIENCE:
  • 250 g másla (žádný jiný ztužený tuk)
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g domácího vanilkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)
Co budeme dále potřebovat?
  • razítka
  • vykrajovátka
V podstatě velmi jednoduše, kvalitní potravinz, já dávám třeba i domácí levandulový cukr (smícháte půl kila cukru se sušenou nebo čerstvou levandulí – jen květ. U vanilkového cukru = jeden vanilkový stonek nakrájet na menší kouskz, rozemlít na prach.
Dělala jsem už obojí, jak kombo vanila a levandule, tak levandule jako taková a super.
Určitě jen máslo, všechno zpracováváme v robotu a nebo na vále, necháme v lednici odležet, nakrájíme na malé kousky rozvalujeme na pomoučeném vále na výšku asi půl centimetru.
Nezapomeňte si schovat jeden bílek. Jinak postup, vykrojit, předat na plech, dát razítko, na plechu potřít bílkem, můžete trochu našlehat, posypat moučkovým cukrem, do trouby na 170, do zlatova.
Místo razítek, se dá použít třeba i krajka, obtisknout válečkem a už jen vykrájet.
Sušenky už nemusíte ani potírat, jestli chcete nechat matné.
A hlavně pracovat s chladným těstem, pod rukama rychle taje.

Napsat komentář